Terugkeren naar UWV: altijd dé minimumpremie?


Geplaatst op 16-01-2014 om 19:43 door Janthony Wielink | 0 reacties

Terugkeer naar het UWV maar tegen welke premie?

De markt van WGA eigenrisicodragen verzekeringen is de laatste tijd volop in beweging doordat verzekeraars hun premie en polisvoorwaarden aanpassen. Bij terugkeer naar UWV wordt gesuggereerd dat alle werkgevers per 2014 zouden kunnen terugkeren naar UWV tegen de minimumpremie (0,12%). Dat laatste is echter uitsluitend van toepassing op grote werkgevers! Dat zijn werkgevers met een loonsom in 2012 van groter dan € 3.070.000,-. Voor de andere categorieën gelden andere spelregels:
  • De kleine werkgever keert terug naar het UWV tegen de sectorpremie volgens de tabel die begin september 2013 is gepubliceerd in het besluit gedifferentieerde premie werkhervattingskas 2014.
  • De middelgrote werkgever heeft te maken met een premiemix. Ook sectorinformatie is hierbij van belang.
 

Aparte categorie middelgrote werkgevers, met verrassende uitkomsten

De middelgrote werkgever is waar wij je aandacht op willen vestigen. Een middelgrote werkgever heeft een loonsom tussen € 307.000,- en € 3.070.000,- (in 2012).
In deze categorie vallen veel werkgevers en er wordt op het gebied van WGA eigenrisicodragen veel met deze groep gedaan. Ook  zullen wellicht veel van deze werkgevers besluiten terug te keren naar UWV. Dat dit bij deze groep tegen de minimale premie zou gaan is een groot misverstand. DE minimumpremie bestaat namelijk niet !
Aan de hand van het onderstaande voorbeeld maken wij je dit duidelijk.
 

Een rekenvoorbeeld om het je duidelijk te maken

Stel je hebt als klant een bedrijf in de sector detailhandel, sector 17. De loonsom 2012 is € 700.000,-. Zij krijgen een premieverhoging van de verzekeraar en je wordt als adviseur gevraagd om hierover advies uit te brengen. De klant zal bij UWV, omdat hij in de categorie middelgroot valt, een deel van de sectorale premie en een deel van de individueel vastgestelde premie gaan betalen.
 
Het deel sectoraal is 0,86 en het deel individueel is 0,14, volgens de weging passend bij deze loonsom. Om deze berekening verder te kunnen maken heb je nog een paar gegevens nodig die we je kado geven: de sector premie is 0,56%.
 
De premie bij terugkeer naar UWV is 0,49%. Probeer het maar eens na te rekenen.
 

De verrassende uitkomst

Deze klant gaat bij UWV dus 0,49% betalen en niet zoals je misschien gedacht zou hebben 0,12% !!
 
Na deze vaststelling kan het alsnog zijn dat de klant goedkoper uit is bij UWV. Realiseer je dan dat er ook andere verschillen bestaan rond de premiestelling. Zoals het verschil in rentedekkingstelsel en het omslagstelsel.
 

De benodigde informatie voor deze berekening

Omdat de premiedifferentiatiebrief over 2014 inmiddels is verstuurd, is deze berekening ook van deze beschikking af te lezen. Hiervoor moet je wel de beschikking bij je relatie opvragen. En deze informatie leidt tot advieskansen. Zie deze update:update advieskansen

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze update.

Reageren

Je bent niet ingelogd. Log in of maak een account aan om te reageren op deze update.