Adviseren: vier fasen in het adviesproces


Artikel 4:23 Wet financieel toezicht beschrijft aan welke eisen een advies dient te voldoen. Dit betreft een open norm die op verschillende manieren kan worden ingevuld, zolang maar het artikel wordt nageleefd. De AFM heeft een aantal "leidraden" gepubliceerd waarin zij de adviespraktijk probeert te helpen om aan die open  normen te voldoen.

Er zijn leidraden voor de Wft modules Adviseur vermogen, Adviseur Hypotheken en Adviseur Pensioen. Ze lijken op elkaar maar zijn niet exact gelijk.  Ze gaan alle drie uit van een bepaalde fasering. Ook die is niet steeds 1 op 1 gelijk, maar volgt op hoofdlijn wel steeds het volgende schema:

 1. Inventariseren:
  De toetstermen voor de Wft diploma's zoals die zijn opgenomen in het BGfo geven een nadere invulling aan de wijze van inventariseren.

  Edmond Halley heeft de wettelijke eisen en toetstermen uitgewerkt tot een specifieke aanpak in haar consultancy en opleidingen. Zij stellen een inventarisatie aan de hand van TOP voor.

 2. Analyseren, aan de hand van de gebruikelijke technische methoden en instrumenten en
 3. Adviseren:
  De toetstermen voor de Wft diploma's zoals die zijn opgenomen in het BGfo geven een nadere invulling aan het opbouwen van een passend advies.

  Edmond Halley heeft de wettelijke eisen en toetstermen uitgewerkt tot een specifieke aanpak in haar consultancy en opleidingen. Zij stellen voor te adviseren aan de hand van de "FBI"of "TED" rapportstructuur.

 4. Nazorg, zien we als contractbeheer. Wijzigingen als de start van een nieuw (meestal beperkt) vier fasen adviesproces.

Dienstverlening op maat

Een advies hoeft niet altijd een volledig integraal advies te zijn. De diepgang en breedte van een advies kan op basis van de uitgangspunten van dienstverlening op maat steeds op de specifieke situatie worden afgestemd.

Relevante artikelen

 • Muis over: Toont verwante wiki's.
 • Dubbelklik: Ga naar de wiki.
 • Blauw: Beschikbaar na inloggen.
 • Groen: Maakt deel uit van jouw abonnement of een cursus die jij volgt.
 • Rood: Maakt geen deel uit van jouw abonnement of een cursus die jij volgt.