Beheerrekening en leefgeldrekening


Bij schuldhulpverlening wordt gebruik gemaakt van beheerrekeningen en leefgeldrekeningen. Ze lijken op elkaar maar kennen een wezenlijk verschil, een tegenstelling zelfs.

Ze hebben met elkaar gemeen dat

  • het Vrij te laten bedrag (VTLB) er op wordt gestort
  • de bewindvoerder er toegang toe heeft
  • er de betalingen ten behoeve van het dagelijks leven van worden gedaan, niet die voor de schuldaflossing

Beheerrekening

Wordt geopend door de bewindvoerder en wordt alleen gebruikt in het wettelijk traject. De bewindvoerder int alle inkomsten en doet alle betalingen namens de onder bewind gestelde schuldenaar. De schuldenaar heeft daarom ook geen eigen bankpasje. Van het geld op deze rekening moet de schuldenaar dus afblijven.

Leefgeldrekening

De leefgeldrekening wordt ook wel daggeld- of zakgeldrekening genoemd. Deze kan in het wettelijk traject en in het minnelijk traject worden gebruikt.

Is de rechthebbende zelf in staat om met geld om te gaan, boodschappen te doen, e.d. dan krijgt rechthebbende de beschikking over een eigen bankrekening met een bankpas. Vaak is dit de bestaande eigen bankrekening. Met de bank van de leefgeldrekening spreekt de bewindvoerder af dat op deze bankrekening geen ‘roodstand’ mag zijn, geen automatische incasso’s, en geen periodieke afschrijvingen. Deze bankrekening wordt gebruikt om aan rechthebbende leefgeld of zakgeld te verstrekken. De schuldenaar kan dus wel deels zelf over het geld van deze regeling beschikken.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) berichtte in april 2016 staatssecretaris Klijnsma in een brief, geen leefgeldrekeningen te blokkeren. Alleen wanneer het belang van de klant in het geding is of wanneer sprake is van fraude of een onveilige situatie kan een bank de leefgeldrekening toch blokkeren.

Relevante artikelen

  • Muis over: Toont verwante wiki's.
  • Dubbelklik: Ga naar de wiki.
  • Blauw: Beschikbaar na inloggen.
  • Groen: Maakt deel uit van jouw abonnement of een cursus die jij volgt.
  • Rood: Maakt geen deel uit van jouw abonnement of een cursus die jij volgt.